Novice


Sedem najbolj branih prispevkov v letu 2023

Letošnje leto se izteka in čas je, da pogledamo, kateri naši prispevki so pritegnili največ pozornosti in zanimanja. Ukvarjali smo se namreč s široko paleto aktualnih vsebin, od zakonodaje, do poplav in kibernetske varnosti, med katerimi so bili najbolj opazni in brani naslednji članki.

Kmalu bo potekel rok za obvezno zavarovanje odgovornosti za nastanek okoljske škode
Oktobra je potekel rok za prilagoditve zahtevam novemu Zakonu o varstvu okolja (ZVO-2), ki vključuje širok krog različnih zavezancev. Med pomembnejšimi zakonskimi določili, kar je navedeno v 161. členu, je tudi obvezno zavarovanje odgovornosti za nastanek okoljske škode zaradi nenadnega onesnaženja pri določenih dejavnostih.

Spremembe minimalnih zneskov zavarovanja poklicne odgovornosti zavarovalnih posrednikov v skladu z Direktivo o distribuciji zavarovanj
Agencija za zavarovalni nadzor je objavila informacijo v zvezi s predvidenimi spremembami minimalnih zneskov zavarovanja poklicne odgovornosti zavarovalnih posrednikov v skladu z Direktivo o distribuciji zavarovanj (IDD).

Kaj se o zavarovanjih v podjetjih lahko naučimo iz uničujočih poplav?
V mnogih gospodarskih družbah plačujejo zavarovalnicam desetine in stotine tisoče evrov ter so prepričani, da imajo sklenjena kakovostna zavarovanja. Zato so v primeru nastanka škode toliko bolj neprijetno presenečeni, česa vse v zavarovanje nimajo vključeno in bodo morali financirati sami.
Podobno se je dogajalo ob letošnjih poplavah, ko so bila poleg gospodinjstev močno prizadeta tudi številna podjetja.

Za lažje razumevanje, pregled in morebitne izboljšave obstoječih zavarovalnih kritij v prispevku obravnavamo osnovne pojme in najpogostejše pomanjkljivosti pri zavarovanju pred vodnimi nevarnostnimi viri, med katere spadajo tudi poplave.

10 največjih tveganj v poslovnem okolju ter ali in kako jih lahko zavarujemo
Za poslovno varnost podjetij in drugih organizacij nas je zanimalo, katere so ključne nevarnosti, ki bodo v letu 2023 predvidoma najbolj vplivale na njihovo delovanje. Zato v prispevku povzemamo deset največjih tveganj po analizah in ugotovitvah ene od vodilnih svetovnih zavarovalnih družb ter dodajamo ocene, ali in kako jih lahko zavarujemo.

5 praktičnih razlogov, zakaj vsako podjetje in organizacija potrebuje svojega zavarovalnega posrednika
Zavarovalno posredništvo je strokovna in zakonsko regulirana dejavnost, ki varuje podjetja in druge zavarovance pred tveganji, ki jih lahko povzročajo neustrezna zavarovanja, in visokimi zavarovalnimi premijami. Zato je v gospodarsko najbolj razvitih državah več kot 80 odstotkov zavarovanj v poslovnem okolju sklenjenih v sodelovanju z zavarovalnimi posredniki.

18 zakonsko obveznih zavarovanj odgovornosti za opravljanje dejavnosti in poklicev
Pri opravljanju številnih poslovnih dejavnosti in poklicev lahko pride do napak, ki povzročijo finančne in druge škode pri naročnikih ali tretjih osebah. Premoženjski interes in svojo odgovornost lahko izvajalci zaščitijo s sklenitvijo zavarovanja poklicne odgovornosti. Tako se družbe in posamezniki zavarujejo pred izgubami zaradi odškodninskih zahtevkov naročnikov ali tretjih oseb za škodo, ki bi nastala pri opravljanju njihove dejavnosti.

Ker lahko zavarujemo različne odgovornosti, v prispevku obravnavamo 18 zakonsko obveznih zavarovanj za opravljanje različnih dejavnosti in poklicev.

Zavarovanje obratovalnih zastojev za finančno varnost v vsakem podjetju
Čeprav je zavarovanje obratovalnih zastojev eno izmed najpomembnejših za zmanjšanje tveganj v vsakem podjetju, ocenjujemo, da ima takšno zavarovanje sklenjeno samo približno tretjina podjetij, ki bi ga potrebovala. Zato za boljšo informiranost in razumevanje omenjenega področja v prispevku razlagamo namen in pomen ter vrste in metode zavarovanj obratovalnih zastojev.

To so torej najbolj brani prispevki v letu 2023.
Z objavami bomo nadaljevali tudi naslednje leto, zato vas vabimo, da nam posredujete predloge tem, ki so po vašem mnenju najbolj aktualne, ali svoje prispevke, ki so lahko zanimivi za širše občinstvo.

Avtor: ZZPS

Fotogalerija