Novice


Kaj moramo vedeti o zavarovanju terjatev in zakaj je pomembno?

V časih ohlajanja svetovnega gospodarstva in padcev rasti bruto domačega proizvoda ter grozečim napovedim prihajajoče recesije, lahko za podjetja zavarovanje terjatev pomeni dodatno zaščito pred tveganjem neplačil strank in način za izboljšanje tekočega poslovanja.

Če želi biti gospodarska družba konkurenčna ter poslovati na odgovoren in gospodaren način, hkrati pa drzneje, samozavestneje in varno vstopati na nova tržišča, mora svojim strankam ponuditi čim boljše plačilne pogoje.

Pri tem se lahko izpostavi tveganjem neplačil za prodano blago ali opravljene storitve, ki je tudi sicer ena od osnovnih nevarnosti, s katerimi se gospodarska družba srečuje pri svojem poslovanju.

Z ustreznim zavarovanjem pa je poskrbljeno, da bo za delo in trud prejela zasluženo plačilo ter se bo poslovodstvo lažje posvetilo razvoju in rasti podjetja.

Komu je zavarovanje terjatev namenjeno?

Če želi gospodarska družba preveriti, ali takšno zavarovanje zares potrebuje, si mora odgovoriti na naslednja vprašanja:

  • Ali se želimo širiti na nova tržišča?
  • Ali načrtujemo širitev prodaje s strankami, ki lahko predstavljajo tveganje iz vidika plačilne discipline?
  • Ali imamo težave s preverjanjem kreditne sposobnosti obstoječih in potencialnih novih strank?
  • Ali nimamo vzpostavljene ustrezne kontrole nad neplačili strank?
  • Ali nimamo dovolj učinkovitega sistema izterjave zapadlih računov?
  • Ali lahko z zavarovanjem terjatev pridobimo boljše kreditne pogoje pri bankah?
  • Ali je velik del naše prodaje vezan na majhno število kupcev?
  • Ali lahko plačilna nesposobnost velike stranke pomeni motnjo v našem poslovanju?
  • Ali smo pri poslovanju izpostavljeni tudi nekomercialnim in političnim tveganjem, kot so vojne, nemiri, prepovedi transferjev in podobno?
  • Ali glavnino našega poslovanja predstavljajo odložena plačila?
  • Ali smo zaradi avansnih plačil manj konkurenčni na trgu?
  • Ali nam bančne garancije in drugi finančni inštrumenti zaščite terjatev predstavljajo visoke stroške?

Če je odgovor na eno ali več vprašanj pritrdilen, je prava rešitev zavarovanje terjatev.

Kaj je zavarovanje terjatev?

Zavarovanje terjatev pomeni prenos tveganja neplačil strank zaradi nezmožnosti izterjave kot posledice plačilne nesposobnosti oziroma insolventnosti, prisilne poravnave ali stečaja.
Če je gospodarska družba ustrezno zavarovana in njena stranka propade, ali s plačilom zamuja (običajno vsaj 180 dni), bo terjatev do dogovorjene višine krila zavarovalnica.
Obstajajo pa tudi širše oblike zavarovanja terjatev v povezavi z avansi za dobavo blaga in/ali storitev.

Kako lahko terjatve zavarujemo?
Zavarovalnice nudijo različne možnosti za zavarovanje terjatev.

Zavarovanje terjatev za celotno prodajo gospodarske družbe
Pokriva tveganje neplačila za prodano blago ali opravljene storitve na odloženo plačilo za celotno prodajo. Glede na naravo poslovanja se lahko zavaruje tudi samo del prodaje (npr. samo izvoz, samo domača prodaja, samo prodaja v določeno državo ali regijo).
Do neplačila lahko pride zaradi nezmožnosti izterjave, stečaja stranke ali prisilne poravnave, kar so komercialna tveganja. Dodatno je možno dogovoriti tudi kritje za politična tveganja (vojne, nemiri, prepoved transferja in podobno) ter tveganja, ki nastanejo pred dobavo blaga. Podjetje je v takšnem primeru zavarovano, če stranka postane insolventna v času proizvodnje namenskega blaga, ki ga ni možno prodati drugemu kupcu.

Zavarovanje terjatev za posamezne posle

Manj pogosta oblika je zavarovanje terjatev posameznih ali projektnih poslov. Uporablja se, ko si gospodarska družba želi zagotoviti partnerstvo z določeno stranko in biti pri tem ustrezno zaščitena.

Zavarovanje terjatev v zvezi s plačilom avansa
Če gospodarska družba pri naročilu blaga ali storitev nakaže predplačilo, ali za predplačilo najame posojilo, obstaja možnost, da dobavitelj ne bo izpolnil pogodbenih obveznosti, podjetje pa ostane brez denarja in brez naročenih izdelkov ali storitev. Z zavarovanjem vračila avansa si družba zagotovi, da njeno poslovanje v takšnem primeru ne utrpi škode.

Kakšne so ključne koristi zavarovanja terjatev?

Večja varnost poslovanja
S prenosom tveganja neplačil strank na zavarovalnico si gospodarska družba zagotovi večjo varnost poslovanja. Zavarovanje terjatev ni pomembno samo zaradi plačila zavarovalnine, temveč tudi zaradi celotne zavarovalne storitve pri preprečevanju, omejevanju in zmanjševanju škode.

Olajšano iskanje novih strank in vstopa na nove trge
Gospodarska družba s sklenitvijo zavarovanja lažje vstopa na nova tržišča in pridobi relevantne informacije o potencialnih strankah (kupcih) na novih tržiščih.

Izboljšanje bonitete
Učinkovito upravljanje kreditnih tveganj izboljšuje boniteto gospodarske družbe in povečuje njeno pogajalsko moč pri strankah (kupcih in dobaviteljih) ter bankah in ostalih finančnih institucijah. Prav tako ji olajša pridobivanje financiranja pod ugodnejšimi pogoji, saj je zavarovanje terjatev instrument zaščite, ki povečuje kreditno sposobnost.

Izboljšanje likvidnosti
S sklenitvijo zavarovanja si gospodarska družba izboljša likvidnost ter lažje načrtuje denarne tokove in poslovanje. Zavarovanje terjatev ji omogoča varnejšo prodajo na odprt račun, pospešuje prodajo in zagotavlja boljšo konkurenčnost. Negotov denarni tok, povezan s kreditiranjem kupcev, se pretvori v zanesljivejši denarni tok.

Večja učinkovitost izterjav
Zavarovalnica se lahko ob predhodnem soglasju z gospodarsko družbo aktivno vključi tudi v izterjavo neplačane terjatve. Kot finančna inštitucija je za določenega dolžnika lahko pomembnejša ter zagotovi spoštovanje plačilnih pogojev in rokov, ali zmanjša verjetnost neplačila. Vpliva lahko tudi na večjo uspešnost izterjav in zagotavlja gospodarski družbi lažje regresiranje dolgovanih zneskov.

Boljši pregled informacij o strankah in potencialnih strankah
V okviru zavarovanja zavarovalnica podjetju nudi tudi kakovostne informacije o boniteti in kreditni sposobnosti obstoječih in potencialnih strank. Te informacije se ne osvežujejo zgolj letno, ampak zavarovalnice stalno nadzirajo spremembe, ki bi utegnile vplivati na plačilno sposobnost strank.

Davčne in računovodske prednosti
Plačana zavarovalna premija je davčno priznan strošek, s sklenjenim zavarovanjem terjatev pa se zmanjša tudi število rezervacij za slabe terjatve.

Izboljšanje in povečanje prodaje
Zavarovanje terjatev prodajnim ekipam omogoča prihranek časa, ki bi ga porabile za izterjave, zato se lahko bolj neobremenjeno posvečajo obstoječim in potencialnim strankam, kar se odraža v boljših in stabilnejših prodajnih in poslovnih rezultatih.
Tako dosežemo tudi izboljšanje portfelja strank, saj je zavrnitev kreditnega limita zavarovalnice jasen signal glede kreditne sposobnosti obstoječe ali potencialne stranke ter kaže na potrebo po dodatnem zavarovanju, če se družba vseeno odloči za sodelovanje s tvegano stranko.

Prihranek časa
Zavarovalnica lahko z aktivno vlogo pri izterjavi in preventivno vlogo pri monitoringu strank gospodarsko družbo razbremeni ukvarjanja z nesolventnimi strankami. Pri zavarovanju celotne prodaje je prav tako pomembno, da se gospodarski družbi ni treba vsakič posebej dogovarjati o določenem instrumentu zaščite pred neplačili, zato lahko vodstvo družbe in njihove službe več časa posvetijo razvoju podjetja ter iskanju novih rešitev in trgov.

Posvetujete s svojim zavarovalnim posrednikom
Vse gospodarske družbe so v manjši ali večji meri izpostavljena tveganju neplačil, odvisno je le, ali in kako se pred takšnimi tveganji zaščitijo.

V praksi je zavarovanje terjatev za gospodarsko družbo pomembno tako z vidika storitve kot tudi z vidika povračila škode, če opominjanje in izterjava ne obrodita sadov. 

Uspešne in prodorne gospodarske družbe se takšnih zavarovanj, kot enega od dejavnikov za zaščito pred finančnimi tveganji, poslužujejo že dolgo. 

Zato vam svetujemo, da se o zavarovanju terjatev posvetujete s svojim zavarovalnim posrednikom.

 

Pripravil: Miha Javornik, Združenje zavarovalnih posrednikov Slovenije

Fotogalerija