Novice


Arhiv: Dosežki Združenja zavarovalnih posrednikov Slovenije pri sprejemanju Zakona o zavarovalništvu

Državni zbor je sprejel nov Zakon o zavarovalništvu (ZZavar-1)Združenje zavarovalnih posrednikov Slovenije, ki deluje v okviru GZS-Podjetniško trgovske zbornice, je od junija do konca novembra izvedlo številne aktivnosti za ohranitev in priznanje vloge zavarovalnih posrednikov v Sloveniji.

S strokovnimi argumenti je združenje doseglo, da je tudi za v prihodnje ohranjen ustrezen nivo transparentnosti poslovanja zavarovalnih posrednikov. Preprečilo je spremembo, ki bi zabrisala razliko in prikrila dejstvo, da zavarovalni posrednik deluje v interesu zavarovanca, saj bi njegovo vlogo izenačila z vlogo zavarovalnega posrednika, ki deluje po naročilu zavarovalnice. Z argumenti je združenje v zakonu ohranilo konkurenčni položaj slovenskih zavarovalnih posrednikov, ki zaradi številnih zakonodajnih obremenitev že sedaj pogosto razmišljajo o selitvi podjetij v tujino, kjer je poslovno okolje do podjetnikov prijaznejše. Model poslovanja zavarovalnih posrednikov tako ostaja primerljiv s prakso večine evropskih držav. V svojih prizadevanjih je združenje doseglo za več kot polovico nižje globe, kot so bile predlagane za morebitne kršitve zavarovalnih posrednikov. Žal pa so globe za zavarovalno posredniške družbe ostale nespremenjene in še vedno nesorazmerne glede na globe za morebitne kršitve s strani večjih pravnih subjektov, ki jih zakon obravnava.

Kljub temu, da je Ministrstvo za finance v pripravo ZZavar-1 vključevalo predstavnike združenja, je na Vlado poslalo drugačno besedilo, kot je bilo usklajeno med sodelujočimi na delovni skupini za pripravo predloga zakona. S spremembo nekaterih določb je predlagatelj presegel obveznosti, ki jih predpisuje evropska direktiva. Posledica takšne spremembe bi slovensko poslovno okolje dodatno obremenila z administrativnim bremenom, pri čemer ne bi bile upoštevane smernice nove direktive, ki je v pripravi. Pri strankah bi ustvarjala napačen vtis, da bi bilo zavarovanje cenejše, če bi bilo sklenjeno neposredno z zavarovalnico. Marsikdo bi se zato odpovedal storitvi zavarovalnega posrednika, posledično pa bi bili riziki v podjetjih v več primerih ocenjeni napačno in temu primerno napačno zavarovani, znesek zavarovanja pa bi bil enak. Zavarovalna premija namreč vključuje strošek prodaje, ne glede na to ali se zavarovanje sklene s posredovanjem zavarovalnega posrednika, zavarovalnega zastopnika ali zastopnika zaposlenega pri zavarovalnici. Na podlagi zakona bi se zabrisala razlika in prikrilo dejstvo, da zavarovalni posrednik deluje v interesu zavarovanca.

 Združenje zavarovalnih posrednikov Slovenije bo tudi v bodoče izvajalo vse aktivnosti z namenom, da se zakoni spreminjajo s cilji: urejanja neurejenega, zagotavljanja varstva potrošnikov, zagotavljanja učinkovitega nadzora nad izvajanjem dejavnosti in omogočanja rasti gospodarskih panog.

Fotogalerija