Novice


Zavarovanja kot dodatek k plači in motivacija za zaposlene

Zavarovanje kot dodatek k plači je priljubljena strategija, ki jo podjetja uporabljajo za privabljanje in ohranjanje zvestobe zaposlenih ter za povečanje njihove motivacije in zadovoljstva.

Gre za dodatno ugodnost, ki jo podjetje nudi zaposlenim poleg redne plače in drugih ugodnosti, kot so bonusi ali nagrade.

Podjetja, ki v motivacijske programe vključujejo zavarovanja, pogosto dosegajo boljše rezultate pri zadovoljstvu zaposlenih in si gradijo ugled privlačnega delodajalca.

Zavarovanje kot dodatek k plači

Podjetja lahko sklenejo zavarovanja za vse zaposlene ali za določene skupine zaposlenih. Zavarovalne police običajno krijejo večje skupine oseb, kar omogoča nižje premije, saj se tveganje porazdeli med več zavarovancev.

Premije za zavarovanja zaposlenih plačujejo podjetja, kar pomeni celotno ali delno kritje, saj v nekaterih primerih zaposlenim omogočajo sofinanciranje, da del zneska prispevajo sami.

Med zavarovanji, ki jih podjetja zaposlenim nudijo kot dodatek k plači, so najbolj pogosta:

  • Nadstandardno zdravstveno zavarovanje. Zaposlenim omogoča boljše pogoje zdravstvenega varstva (specialisti, bolnišnične storitve, zdravila itd.) kot osnovno zdravstveno zavarovanje.
  • Kolektivno nezgodno zavarovanje. Zavarovanje, ki krije stroške v primeru nezgod ali poškodb, ki se zgodijo med delom ali zunaj delovnega časa, vključno s trajno invalidnostjo ali nezgodno smrtjo.
  • Življenjsko zavarovanje. Zagotavlja izplačilo v primeru smrti zaposlenega, kar pomaga družini in bližnjim.
  • Dodatna pokojninska zavarovanja. Namenjena so varčevanju za dodatno pokojnino, ki zaposlenim zagotavlja večjo finančno varnost v času upokojitve.

Podjetja lahko zavarovalne pakete prilagodijo različnim potrebam zaposlenih, ki imajo možnost izbire med vrstami zavarovanj in drugimi bonitetami glede na svoje interese.

Zavarovanje kot motivacijski dejavnik

Povečanje zadovoljstva zaposlenih. Kakovostno zavarovanje prispeva k občutku varnosti in stabilnosti. Zaposleni, ki vedo, da so zdravstveno in finančno zaščiteni, so pogosto bolj zadovoljni in zvesti podjetju.

Zmanjševanje fluktuacije. Dodatno zavarovanje pomaga pri ohranjanju ključnih kadrov, saj zaposleni manj verjetno zapustijo podjetje, če jim zagotavlja ugodnosti, ki jih ne bi enostavno dobili kje drugje.

Konkurenčnost na trgu dela. Zavarovalne ugodnosti kot del plačnega paketa so lahko privlačen dejavnik pri iskanju novih zaposlenih. Podjetje, ki ponuja dobro urejene zavarovalne sheme, lažje konkurira na trgu dela, tudi če plače niso najvišje.

Večja produktivnost. Zavarovanja, kot so zdravstvena ali nezgodna, pomagajo zaposlenim, da se hitreje opomorejo v primeru bolezni ali poškodbe, kar zmanjšuje odsotnost z dela in pozitivno vpliva na produktivnost.

Zmanjšanje stresa in izboljšanje zdravja. Zdravstvena zavarovanja omogočajo dostop do boljših zdravstvenih storitev in preventive, kar zmanjšuje tveganje za resnejše zdravstvene težave. Zaposleni z manjšimi skrbmi glede zdravja in financ pa so običajno tudi bolj osredotočeni na svoje delo.

Davčni vidik zavarovanj za zaposlene

Zavarovanja, ki jih podjetja nudijo zaposlenim kot del plačnega paketa ali motivacijskega programa, so iz davčnega vidika obravnavana na različne načine, odvisno od vrste zavarovanja in načina financiranja. V Sloveniji so pravila obdavčitve določena v Zakonu o dohodnini (ZDoh-2) in drugih predpisih, zato navajamo pregled glavnih davčnih vidikov.

Zdravstveno in nezgodno zavarovanje

  • Obdavčitev pri zaposlenih: Dodatno zdravstveno zavarovanje, ki ga plačuje delodajalec za zaposlene, se v nekaterih primerih obravnava kot boniteta in se vključuje v davčno osnovo za obračun dohodnine in prispevkov za socialno varnost. To pomeni, da se vrednost teh plačil šteje kot dohodek iz zaposlitve.
  • Izjema: V določenih primerih, če gre za skupinsko nezgodno zavarovanje ali zdravstveno zavarovanje za vse zaposlene (brez razlikovanja glede na posameznika), so plačila lahko oproščena obdavčitve pri zaposlenih.
  • Obdavčitev pri podjetju: Za podjetje so stroški praviloma davčno priznan odhodek, kar pomeni, da zmanjšujejo davčno osnovo pri obračunu davka od dohodka pravnih oseb.

Življenjsko zavarovanje

  • Obdavčitev pri zaposlenih: Premije za življenjsko zavarovanje, ki jih plačuje delodajalec, se štejejo kot boniteta in so predmet dohodnine ter prispevkov za socialno varnost. To pomeni, da so premije obravnavane kot osebni dohodek zaposlenega.
  • Obdavčitev pri podjetju: Plačilo premij za življenjsko zavarovanje je lahko davčno priznan odhodek za podjetje, če so tovrstna zavarovanja povezana s poslovanjem in so sklenjena v korist podjetja (npr. za ključne zaposlene).

Dodatno pokojninsko zavarovanje (tretji steber)

  • Obdavčitev pri zaposlenih: Premije, ki jih delodajalec plačuje za dodatno pokojninsko zavarovanje v okviru prostovoljnega pokojninskega zavarovanja (tretji steber), so pod določenimi pogoji oproščene plačila dohodnine, če ne presegajo 5,844 % bruto plače zaposlenega oz. največ 2.819,09 € letno (za leto 2024). 
  • Obdavčitev pri podjetju: Za podjetje so premije za dodatno pokojninsko zavarovanje davčno priznan odhodek, kar pomeni, da se lahko uporabljajo za znižanje davčne osnove.

Invalidsko zavarovanje

  • Obdavčitev pri zaposlenih: Invalidsko zavarovanje, ki ga plačuje delodajalec, je lahko obravnavano kot boniteta ter je predmet dohodnine in prispevkov za socialno varnost. Če je zavarovanje kolektivno in pokriva vse zaposlene, obstaja možnost, da ni predmet dodatne obdavčitve.
  • Obdavčitev pri podjetju: Plačilo premij za invalidsko zavarovanje je za podjetje lahko davčno priznan strošek.

 Bonitete in obdavčitev

  • Boniteta: Kadar delodajalec plačuje zavarovanja, ki jih lahko zaposleni koristijo v zasebne namene (npr. življenjsko zavarovanje, dodatno zdravstveno zavarovanje), se šteje kot boniteta. To je oblika osebnega dohodka, ki je obdavčena podobno kot plača, z dohodnino in prispevki za socialno varnost.
  • Oprostitve: Nekatera zavarovanja, ki jih delodajalec organizira za vse zaposlene, na primer za delovne nesreče ali zdravstvene storitve, so lahko izvzeta iz davčne obveznosti, če izpolnjujejo pogoje, kot so opredeljeni v zakonodaji.

Zavarovanja, ki jih delodajalci nudijo kot dodatke k plači, so koristna in motivirajo, vendar so njihovi davčni vidiki pomembni tako za zaposlene kot za podjetje.

Čeprav določena zavarovanja omogočajo davčne olajšave (kot je dodatno pokojninsko zavarovanje), morajo podjetja upoštevati, da se druga zavarovanja, kot je življenjsko zavarovanje, pogosto obravnavajo kot bonitete, kar povečuje davčno breme zaposlenih.

Zato je pomembno, da podjetja skrbno preučijo, katera zavarovanja nudijo svojim zaposlenim, ter preverijo, kako so ta obravnavana iz davčnega vidika, da se izognejo nepričakovanim stroškom in izkoristijo morebitne davčne olajšave.

Pripravil: ZZPS

Fotogalerija