Novice


Ali in zakaj potrebujemo zavarovanje za delo na daljavo?

Pandemija Covid-19 je med drugim privedla do nenadnega in množičnega prehoda na delo izven pisarn, zato so postala zavarovanja za delo na daljavo pomemben vidik upravljanja tveganj v številnih podjetjih.

V preteklosti so bila za podjetja aktualna predvsem zavarovanja v okviru fizičnih pisarniških prostorov, danes pa vse več zaposlenih delno ali stalno dela od doma. To odpira vprašanja, kdo v takšnih primerih krije škodo na službeni opremi, ali je delodajalec odgovoren za nezgode doma in kako zaščitimo podatke, ko zaposleni delajo prek domačih internetnih omrežij.

Širitev delovnega okolja iz pisarniškega v domove zaposlenih je zato povzročilo tudi nove izzive na področju zavarovanj, saj je pomembno, da novi realnosti za zaščito sodelavcev in premoženja podjetja prilagodimo tudi zavarovalne police.

Ključni vidiki zavarovanja pri delu na daljavo

Pri delu zaposlenih na daljavo so ključna naslednja področja.

·         Zaščita službene opreme in premoženja

Pri delu na daljavo zaposleni uporabljajo službeno opremo, kot so računalniki, telefoni in tiskalniki, ki so last podjetja. Takšna oprema je izven zaščitenega pisarniškega okolja bolj občutljiva na poškodbe ali krajo, zato morajo podjetja poskrbeti za ustrezno zavarovanje službene opreme povsod, kjer zaposleni delajo.

Poleg tega nekateri zaposleni uporabljajo svoje osebne prostore za poslovne namene, kar lahko povzroči škodo na njihovem zasebnem premoženju, zato naj zavarovanja vključujejo tudi kritje za morebitne škode, ki nastanejo pri službenih dejavnostih, kot so požari ali poškodbe zaradi elektronske opreme podjetja.

·         Odgovornost delodajalca

Eno od najpomembnejših področij odgovornosti je kibernetska varnost. Delo na daljavo povečuje tveganje za kibernetske napade, saj domača omrežja običajno niso enako varna kot poslovna. Zato moramo poskrbeti za kibernetsko zavarovanje, ki bo pokrivalo incidente, povezane z oddaljenim dostopom zaposlenih do informacijskih sistemov podjetja.

Zaposleni, ki delajo od doma, še vedno ostajajo odgovornost delodajalca. Če pride do zdravstvene težave, povezane z delom na daljavo, je to prav tako lahko odgovornost podjetja. Zato morajo podjetja razširiti svoje zavarovanje odgovornosti, da vključijo tudi tveganja, ki so povezana z oddaljenim delom.

·         Zdravstvena in nezgodna zaščita

Delo na daljavo predstavlja tveganje za nezgode izven pisarniškega okolja, saj lahko zaposleni doma med delovnim časom utrpijo poškodbe, ki so neposredno povezane z delom. Zato morajo podjetja prilagoditi svoje nezgodne zavarovalne police, da vključijo zaščito za zaposlene tudi v primeru nesreč na domu.

Prav tako se povečuje potreba po bolj različnih zdravstvenih storitvah, kot je telemedicina in psihološka podpora, saj delo na daljavo povzroča dodatne stresne dejavnike, zato lahko zavarovalne police vključujejo tudi takšne storitve.

·         Zavarovanje prekinitve poslovanja

Delovanje podjetja lahko ovirajo nepredvidene situacije, kot so motnje v internetni povezavi, ki zaposlenim onemogočijo opravljanje dela na daljavo. Zavarovanje prekinitve poslovanja podjetju pomaga pokriti izgubljeni dohodek ali stroške, ki nastanejo zaradi takšnih motenj, kar je še posebej pomembno v primerih, ko je delo od doma edina možnost za nadaljevanje poslovanja.

Kako prilagodimo svoje zavarovalne police?

Pri prilagoditvi zavarovalnih polic za zaščito zaposlenih in premoženja pri delu na daljavo moramo torej upoštevati predvsem:

 -  razširitev premoženjskih zavarovanj, da vključujejo tudi službeno opremo izven pisarn,
 -  zavarovanje nezgod in odgovornosti delodajalca, da pokriva poškodbe in nezgode, do katerih lahko pride v domačem delovnem okolju,

 -  kibernetsko zavarovanje, da vključuje varnostne incidente, povezane z delom na daljavo,
 - zavarovanje prekinitve poslovanje, da pokriva izgube zaradi nepredvidenih motenj pri delu na daljavo.


Kako vam lahko pomaga zavarovalni posrednik?

Zavarovanja za delo na daljavo postajajo nujen del sodobnega poslovnega okolja, kar predstavlja nove izzive in tveganja, ki jim morajo podjetja prilagoditi svoje zavarovalne police, kar je priložnost za zavarovalne posrednike, da svoje stranke s tem seznanimo in jim pomagamo.

Avtor: ZZPS

Fotogalerija