Novice


Olimpijske igre v Parizu kot izzivi in tveganja za zavarovalništvo

Letne olimpijske igre v Parizu, ki bodo ki bodo potekale od 26. julija do 11. avgusta in jim bodo sledile paraolimpijske igre od 28. avgusta do 8. septembra, se približujejo. Zato narašča tudi napetost pri zavarovalnicah, ki se zavedajo tveganj, kakršna prinaša trenutna geopolitična situacija in odmevni svetovni dogodki nasploh.

Razgreto politično ozračje in umetna inteligenca

Politično motivirano nasilje je lahko posledica vojne v Ukrajini in Gazi, ali nedavnih volitev v Franciji. Vodja pariške policije pravi, da je glavna skrb možnost islamističnih napadov. V francoskem mestu Saint-Etienne so na primer maja aretirali moškega, osumljenega, da je v imenu Islamske države načrtoval napad na mestni nogometni stadion med olimpijskimi igrami. Takšni in podobni incidenti samo potrjujejo, da je grožnja olimpijskim igram resna in resnična.

Drugo žarišče nevarnosti je lahko izraelska ekipa, saj bo Izrael sodeloval na igrah kljub svojemu vojaškemu konfliktu v Gazi, kjer je bilo ubitih že preko 38.000 Palestincev.

Kot tveganje pa varnostni in zavarovalni strokovnjaki izpostavljajo tudi umetno inteligenco, ki lahko na različne načine moti igre in povzroča odpovedi dogodkov, od goljufij pri prodaji vstopnic, do ponarejanja slik in manipuliranja pri prenosih v živo.

Zahtevnost in tveganja zavarovanja OI

 Zavarovanje dogodka, kakršen so letne olimpijske igre, je kompleksno ter poteka na več nivojih in področjih.

 Mednarodni olimpijski komite (MOK) sklene zavarovanje več let vnaprej in za vsake olimpijske igre kupi okrog 800 milijonov dolarjev zavarovalnega kritja.

 Zavarovanje prav tako uredi pariški organizacijski odbor iger in nacionalni organizacijski odbori. Izdajatelji televizijskih programov, sponzorji in potovalna podjetja svoja kritja kupijo približno leto vnaprej. Zavarujejo se tudi različna ranljiva podjetja, kot so na primer ponudniki gostinskih storitev, ki lahko utrpijo škode in izgube zaradi navijaških izgredov, stavk ali državljanskih nemirov.

 Uradni zavarovalniški partner iger je nemška zavarovalnica Allianz, vendar kritja zagotavljajo tudi številne druge zavarovalnice in pozavarovalnice, kot je recimo Lloyd's.

 Vodja Allianzovega olimpijskega in paraolimpijskega programa pravi, da se zavedajo politične situacije, v kateri je svet. Vendar so prepričani, da MOK, Pariz in nacionalni organizacijski komiteji, skupaj s francoskimi oblastmi sprejemajo ustrezne ukrepe za zmanjšanje in obvladovanje tveganj.

 S tem namenom so se zavarovalničarji prejšnji mesec sestali z MOK v Parizu. Razpravljali so o različnih možnostih, s katerimi bodo zmanjšali verjetnosti, da bi negativni dogodki vplivali na nemoten potek iger. V primerjavi s posameznim športnim dogodkom, olimpijske igre namreč potekajo sočasno na številnih prizoriščih, zato je zagotavljanje varnosti vedno in povsod toliko bolj kompleksno.

 Čeprav so konkretni ukrepi in vsebine zavarovalnih pogodb skrivnost, pa niso izključene niti večje organizacijske spremembe. Takšen primer je lahko že prestavitev otvoritvene slovesnosti z reke Sene, kar je sicer precejšen, vendar nujen logistični podvig, če bo potrjeno posebno varnostno tveganje.

 Vir: Reuters

Fotogalerija